Objavte to NAJ z Chorvátska a získajte inšpiráciu na budúcu dovolenku na Jadrane!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Chorvátska: NAJlahodnejšie pokrmy, ktoré musíte ochutnať

Chorvátska kuchyňa je veľmi rôznorodá a prelínajú sa v nej vplyvy stredoeurópskej, maďarskej i tureckej gastronómie. Pokiaľ počas dovolenky radi ochutnávate lokálne špeciality, oceníte náš zoznam 8 chorvátskych jedál, ktoré určite musíte vyskúšať.
Objavte to NAJ z Chorvátska: NAJlahodnejšie pokrmy, ktoré musíte ochutnať

Chorvátsko patrí dlhodobo medzi najobľúbenejšie destinácie na letnú dovolenku. Milovníkov cestovania láka nielen na upravené pláže obmývané čistými vodami Jadranského mora, ale aj na skvelé gastronomické zážitky. Chorvátska kuchyňa je veľmi rôznorodá – každý región má svoje typické pokrmy, ktoré sa pripravujú z miestnych surovín. Ktoré špeciality chorvátskej kuchyne by ste počas dovolenky na Jadrane rozhodne mali ochutnať?

Objavte pobrežné aj vnútrozemské chute

Chorvátsku kuchyňu môžeme rozdeliť na

  • pobrežnú
  • a vnútrozemskú.

Pobrežná gastronómia

Väčšina turistov mieri do prímorských letovísk, kde sa stretnú hlavne s prvým typom chorvátskej gastronómie. V regiónoch ležiacich pozdĺž Jadranu tak môžete ochutnať predovšetkým ryby a plody mora pripravované s domácim olivovým olejom. Na pobreží sú jasne viditeľné výrazné talianske vplyvy, takže si tu pochutnáte na vynikajúcej pizze, cestovinách, šalátoch, polievkach či rizote.

Vnútrozemská gastronómia

Pokrmy typické pre vnútrozemie sa značne líšia a odrážajú sa v nich prvky stredoeurópskej (predovšetkým maďarskej a slovanskej) či tureckej kuchyne. Jej základom sú mäso, obilniny a strukoviny, teda suroviny pestované v úrodných poľnohospodárskych oblastiach ležiacich ďalej od mora. Stretnete sa tu napríklad s rôznymi variantmi guláša a mäsom pečeným na ražni (často sa pripravuje jahňacie). Všeobecne sú vnútrozemské pokrmy výdatnejšie a výraznejšie korenené. Na pobreží sú tradičné jedlá ľahšie, farebnejšie a o poznanie zdravšie.

Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí si dovolenku radi vychutnajú všetkými zmyslami, rozhodne vám odporúčame vyskúšať čo najviac pokrmov chorvátskej kuchyne. Prinášame tipy na 8 z nich, ktoré stoja za ochutnanie!

1. Peka

Najznámejšou chorvátskou špecialitou je rozhodne tzv. peka. O názov pokrmu ale nejde, slovo peka totiž odkazuje k spôsobu prípravy. Postup je veľmi jednoduchý: mäso (prípadne morské plody), zelenina a zemiaky marinované v korení a olivovom oleji sa vložia do veľkého keramického či kovového hrnca, ktorý sa priklopí pokrievkou. Na pokrievku sa potom nasypú horúce uhlíky. Týmto spôsobom sa mäso a zelenina najprv uvaria a potom nasleduje pečenie vo vlastnej šťave.

Výsledkom je neuveriteľne lahodný a krehký pokrm s harmonickou a prirodzenou chuťou. Medzi samotnými Chorvátmi sa najväčšej obľube tešia chobotnice pod pekou (hobotnica pod pekom), na ktoré si pochutná každý, kto má na tanieri rád plody mora. Príprava jedla pod pokrievkou s horúcimi uhlíkmi trvá niekoľko hodín, a tak myslite na to, že väčšina podnikov vyžaduje na pokrmy pod pekou rezerváciu 24–48 hodín vopred.

2. Skradinské rizoto

Ďalším slávnym chorvátskym pokrmom, na ktorý si rozhodne urobte včasnú rezerváciu, je Skradinské rizoto (Skradinski rižot). Svoj názov získala táto špecialita podľa mesta Skradin, ktoré je považované za miesto jej pôvodu. Rezervácia s dostatočným predstihom sa vám bude rozhodne hodiť, pretože príprava Skradinského rizota trvá neuveriteľných 12 hodín.

Základom pokrmu je ryža a teľacie mäso, ďalej sa doň postupne pridáva dalmatínsky pršut či kohútie mäso a pred servírovaním sa zasypáva čerstvo nastrúhaným Pagským syrom (ovčí syr z ostrova Pag, o ktorom ešte bude v tomto článku reč). Vzhľadom k použitým surovinám je výsledný pokrm doslova symfóniou chorvátskych chutí. Kvôli dĺžke prípravy nie je Skradinské rizoto častou položkou na menu miestnych reštaurácií. Pokiaľ ho tam však objavíte, s rezerváciou v žiadnom prípade neváhajte!

3. Hľuzovky

Lokálnou pochúťkou turisticky populárneho polostrova Istrie sú hľuzovky – vzácne huby, ktoré rastú pod zemou len na niekoľkých málo miestach v Európe. Na Istrii tak doslova na každom kroku narazíte na množstvo hľuzovkových výrobkov, ktoré si môžete domov odviesť ako chutný suvenír: hľuzovkový olej, ovčí syr s kúskami hľuzoviek, hľuzovková klobása, hľuzovková pasta s parmezánom a olivovým olejom a mnoho ďalšieho.

Skutočnou delikatesou na jedálnych lístkoch istrijských reštaurácií sú fuži s hľuzovkami. Fuži sú tradičné istrijské cestoviny v tvare trubičiek a v kombinácii s jemnou hľuzovkovou omáčkou tvoria perfektne vyladený pokrm, v ktorom sa snúbi to najlepšie z talianskej a balkánskej gastronómie. K dokonalosti hľuzovej fuže dovedie pohár bieleho vína odrody Malvasia, ktorý sa na úrodných istrijských viniciach pestuje už stovky rokov.

4. Pršut, kulen a syr

V chorvátskej kuchyni hrajú rovnako ako v tej talianskej veľmi významnú úlohu kvalitné syry a údeniny. Množstvo druhov syrov, šuniek a salám síce nie je v Chorvátsku zďaleka tak široké ako v neďalekom Taliansku, avšak nájdeme tu veľmi kvalitné výrobky známe aj ďaleko za hranicami.

Najznámejšou chorvátskou delikatesou je jednoznačne legendárny Pagský syr (Paški sir), ktorý patrí celosvetovo k najoceňovanejším produktom svojho druhu. Tento mimoriadne kvalitný syr sa aj dnes stále vyrába tradičnou remeselnou metódou. V jeho jedinečnej chuti zohráva úlohu aj špecifické plemeno oviec, ktorých mlieko tvorí základ syra. Pagský syr zakúpite nielen na ostrove Pag, ale aj v pobočkách syrárne Gligora, ktoré nájdete po celom Chorvátsku. Pri troške šťastia naň narazíte aj v niektorých lepších supermarketoch.

Ďalším skvelým jedlým suvenírom je dalmatínsky pršut alebo údená sušená šunka, ktorá sa väčšinou krája na tenučké plátky. Na rozdiel od svojich talianskych (prosciutto) a istrijských náprotivkov sa dalmátska verzia pršutu údi na dreve a suší sa minimálne dvanásť mesiacov. Z chorvátskeho vnútrozemia, konkrétne z regiónu Slavónia, pochádza ďalšia pochúťka – saláma kulen. Tá za svoju pikantnú chuť a arómu vďačí paprike a cesnaku, čo sú suroviny typické pre Maďarsko, ktoré sa Slavóniou priamo susedí.

Chorvátsko - Najobľúbenejšie pobyty

5. Čierne rizoto

K pokrmom, ktoré potešia na tanieri takmer každého, patrí jednoznačne rizoto. Na mysli teraz máme, samozrejme, pravé talianske, respektíve dalmátske, ktoré sa pripravuje obdobne ako ikonická verzia z Talianska. Čierne rizoto (črny rižoty) je stálicou na menu takmer všetkých reštaurácií na chorvátskom pobreží. Tento variant pokrmu je mimoriadne atraktívny nielen vďaka svojej intenzívnej chuti a krémovej konzistencii, pozornosť priťahuje aj svojou neobvyklou čiernou farbou.

Kľúčovou ingredienciou je v tomto prípade nielen vhodná ryža, ale predovšetkým čierny pigment zo sépie alebo tiež sépiové farbivo. Ďalej sa do rizota pridávajú aj morské plody (väčšinou práve sépia alebo malé krevety), syr parmezán a dalmátske dezertné víno Prošek, ktoré pokrmu dodáva jedinečnú hlbokú arómu. Vzhľadom na to, že sépiové farbivo nie je v bežných chorvátskych obchodoch možné zohnať, urobíte najlepšie, keď čierne rizoto vyskúšate v reštaurácii. S výhľadom na more a s pohárom osviežujúceho chorvátskeho vína vám určite bude chutiť najviac!

6. Šalát z chobotnice

Pre nás je síce chobotnica stále pomerne exotická surovina, ale v Chorvátsku sa na tanieri objavuje veľmi často. K autentickým jedlám, na ktoré sú Chorváti najviac pyšní a často si ich v reštauráciách dávajú, patrí šalát z chobotnice (saláty od hobotnice). Rovnako ako v prípade slovenského zemiakového šalátu aj tu platí, že každá rodina a každý kuchár majú svoj vlastný recept, podľa ktorého šalát z chobotnice pripravujú.

V klasickom poňatí sú hlavnými surovinami varené mäso z chobotnice a zemiaky, môžete sa však stretnúť aj s variáciou, kde zemiaky nahrádza cícer. V šaláte potom nesmie chýbať zelenina ako napríklad stopkový zeler, jarná cibuľka, olivy, cherry paradajky a petržlen. Zmes sa potom dochutí olivovým olejom, soľou, čiernym korením a šťavou z čerstvo vylisovaného citróna. Šalát z chobotnice je veľmi ľahké jedlo, a tak si ho môžete dať pokojne i ako svieže predjedlo.

7. Brudet

Celková dĺžka chorvátskeho pobrežia vrátane ostrovov je viac ako 6 000 km, a tak asi nikoho neprekvapí, že je veľká časť tradičných chorvátskych špecialít založená na rybách a morských plodoch. Najčastejšie sa z nich pripravuje brudet, čo je výdatný rybí guláš.

Rovnako ako v prípade nášho gulášu je u brudetu základom rovnaké množstvo mäsa, respektíve rýb a cibule. Typické je pritom použitie zmesi niekoľkých druhov rýb – a podľa Chorvátov čím viac druhov, tým lepšie! Mnohí kuchári na vylepšenie chuti brudetu radi prihodia aj niekoľko rakov alebo aspoň mušlí.

K nenahraditeľným ingredienciám ďalej patrí olivový olej, cesnak, paradajky, paprika, petržlenová vňať a suché biele víno. Pri záverečnom dochutení sa pridáva ocot a citrónová šťava, aby bola výsledná chuť ľahko kyslastá. Ako príloha sa väčšinou podávajú cestoviny, zemiaky či polenta na rôzny spôsob. Pokiaľ milujete ryby a morské plody, z brudetu budú vaše chuťové poháriky nadšené!

8. Zmrzlina

K letnej dovolenke pri mori neodmysliteľne patrí výborná kopčeková zmrzlina alebo pekne po chorvátsky – sladoled. V Chorvátsku svoje chute po ľadovej pochúťke jednoducho uspokojíte, pretože obchodíky a stánky so zmrzlinou stretnete v pobrežných regiónoch takmer na každom rohu. Niektoré z podnikov ponúkajú aj niekoľko desiatok druhov, a dokonca aj rôzne variácie kornútkov.

Chorvátska cukráreň preberá mnohé vplyvy z Talianska, takže v Chorvátsku narazíte na podniky s vynikajúcou domácou zmrzlinou na spôsob slávneho talianskeho gelata. Veľmi tu dbajú na kvalitu surovín, čo sa odráža na skvelej chuti aj ideálnej konzistencii. Okrem kopčekovej zmrzliny stoja za vyskúšanie aj nanuky chorvátskej značky Ledo. Hneď niekoľko zmrzlinových pochúťok od tejto značky vyhralo v ostatných rokoch prestížnu medzinárodnú súťaž o najlepší nanuk na svete. V roku 2019 zvíťazil nanuk Lino Lada, v roku 2022 bol najlepšou zmrzlinou na svete vyhlásený King Majestic, čo je obdoba nám dobre známych nanukov Magnum. Či už si teda lahodné ľadové osvieženie doprajete priamo v zmrzlinárni, alebo v kiosku s nanukami na pláži, rozhodne nebudete ľutovať.

9. Kremšnita čiže Krémeš

Pre niektorých z vás to bude možno prekvapením, ale krémový dezert Kremšnita (známy aj pod názvom Kremeš) pochádza z Chorvátska. Ide o jeden z najpopulárnejších dezertov v celej Európe, a tak sa nie je čomu diviť, že si jej pôvod často (a úspešne) privlastňujú Slovinci, alebo dokonca Rakúšania. Aby toho zmätku nebolo málo, tak aj v rámci Chorvátska existujú hneď dva recepty, ktoré sa považujú za pôvodné, a to z hlavného mesta Záhreb (Zagrebačka kremšnita) a z mesta Somobor (Somoborska kremšnita).

V oboch prípadoch predstavuje dezert jedinečnú kombináciu čerstvo upečeného lístkového cesta, pudingového krému a sladučkej smotany. Všetky tieto zložky utvárajú harmonické spojenie, ktoré zaručene roztancuje aj ten najmaškrtnejší jazýček. Výhodou tejto dobroty je, že si ju môžete dopriať nielen počas letnej dovolenky na Jadrane, ale aj napríklad pri slovinskom jazere Bled, vo Viedni, a dokonca aj v mnohých slovenských cukrárňach. Chorvátskemu originálu sa ale nič nevyrovná.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 6. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň