Objavte to NAJ z Chorvátska a získajte inšpiráciu na budúcu dovolenku na Jadrane!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Chorvátska: 8 NAJúchvatnejších národných parkov s unikátnymi prírodnými krásami

Na území Chorvátska leží 8 národných parkov. Nájdete ich vo vnútrozemí, v horách, na pobreží aj okolo ostrovov. Každý z nich je jedinečný, ale všetky vás očaria nedotknutou prírodou. Aké národné parky sa v Chorvátsku nachádzajú a čím si vás získajú?
Objavte to NAJ z Chorvátska: 8 NAJúchvatnejších národných parkov s unikátnymi prírodnými krásami

Chorvátsko na svojej malej rozlohe ponúka úctyhodných 8 národných parkov, v ktorých môžete obdivovať rôznorodé prírodné krásy. Od hôr cez vodopády až po jedinečné súostrovia – národné parky sú rozprestrené po celom chorvátskom území. Návštevou niektorého z nich si teda vždy môžete spestriť dovolenku. Pripravili sme si pre vás prehľad národných parkov v Chorvátsku. Na nasledujúcich riadkoch sa dozviete, čím vás jednotlivé chránené prírodné lokality ohromia.

1. Národný park Plitvické jazerá

Národný park Plitvické jazerá sa pýši hneď niekoľkým NAJ. Ide o najstarší, najväčší a dlhodobo najnavštevovanejší národný park na území Chorvátska. Hoci sa Plitvické jazerá nachádzajú hlboko vo vnútrozemí a ďaleko od všetkých populárnych turistických destinácií, rozhodne stoja za návštevu!

Sústava 16 krištáľovo čistých krasových jazier je prepojená viac ako 140 vodopádmi a spolu s nedotknutou okolitou prírodou tvorí svetovo unikátne scenérie. Nádhernú krajinu národného parku si môžete prejsť po ôsmich turistických trasách (s dĺžkou 3–21 km), ktoré prejdete za 2,5 až 8 hodín. Trasy vedú z veľkej časti po drevených chodníčkoch v bezprostrednej blízkosti jazier, alebo dokonca priamo nad priezračnou vodnou hladinou.

Kúpanie je tu síce prísne zakázané, zato si môžete výlet spríjemniť prehliadkou niekoľkých jaskýň alebo plavbou loďou, ktorá je zahrnutá v cene vstupného. Počas leta je národný park najvyťaženejší, a tak je skvelou voľbou navštíviť ho inokedy, ako v hlavnej turistickej sezóne. Mimo leta si nádhernú prírodu užijete bez davov a navyše výrazne ušetríte na vstupnom.

2. Národný park Severný Velebit

Najmladší z chorvátskych národných parkov, Severný Velebit, sa nachádza na pomedzí severnej Dalmácie a Prímoria. Najcennejšie územie pohoria Velebit zaberá plochu veľkosti zhruba 109 km². Ide o veľmi obľúbenú lokalitu medzi turistami a alpinistami, ktorými je Severný Velebit považovaný za najväčší klenot v rámci chorvátskych hôr (a to pohorie tvorí značnú časť územia Chorvátska).

Oblasť je cenená nielen pre mimoriadne bohatú faunu a flóru, ale aj pre množstvo atrakcií, ako sú krasové skaly Hajdučki kukovi a Rožanski kukovi, prírodná botanická záhrada či hlboká jaskyňa Lukina jama.

Srdcom národného parku vedie Premužićov chodník, ktorý je považovaný za najkrajšiu pešiu trasu v Chorvátsku. Terén chodníka je nenáročný, takže si chodenie po okraji obrovských skál a príkrych priepastí aj nádherné výhľady na more a Kvarnerské ostrovy vychutnajú aj menej zdatní turisti vrátane detí. Celkovo meria Premužićov chodník takmer 60 km, ale samozrejme je možné absolvovať iba vybraný úsek.

3. Národný park Kornati

Svetovým unikátom je súostrovie Kornati, ktoré je tvorené 147 takmer holými ostrovmi, ostrovčekmi a útesmi rozosiatymi po modrej hladine Jadranu. 89 z nich spadá pod chránené územie Národného parku Kornati. Samotné ostrovy sú veľmi nehostinné a nie sú na nich zdroje pitnej vody, takže majú najčastejšie podobu oblých vápencových skál a útesov v mori.

Krásy Národného parku Kornati je možné objavovať iba na lodi. Výletné lode vyplávajú napríklad zo Zadaru, Šibeniku, Pakoštane, Murteri či letoviska Vodice. Pokiaľ budete dovolenku v Chorvátsku tráviť na vlastnej prenajatej lodi, majte na pamäti, že pred vjazdom na územie národného parku je nutné zaplatiť vstupné.

Počas plavby vás okamžite zaujmú ikonické vysoké útesy – tie najimpozantnejšie z nich sa vypínajú do výšky 60 až 80 metrov. Plaviť sa budete tiesňavami medzi ostrovmi, kde je možné zakotviť a vykúpať sa v krištáľovo čistej vode. Podmorský život v okolí Kornatských ostrovov je mimoriadne bohatý, a tak je táto lokalita rajom aj pre potápačov. Či už budete dovolenku v Chorvátsku tráviť na súši, alebo na mori, na návštevu Kornati zaručene nezabudnete!

Chorvátsko - Najobľúbenejšie pobyty

4. Národný park Krka

Najznámejšou časťou Národného parku Krka je síce vodopád Skradinski buk, toto chránené územie toho však ponúka oveľa viac! Celkom sedem pôsobivých vodopádov dopĺňa niekoľko kúzelných jazier, historické stavby aj turistické chodníky s dychberúcimi výhľadmi.

Najviac návštevníkov mieri k už spomínanému Skradinskému buku, kam sa z neďalekého mestečka Skradin dostanete vyhliadkovou plavbou loďou (plavba je zahrnutá v cene vstupného) alebo po peknej pešej trase vedúcej okolo rieky Krky. 46 metrov vysoký Skradinski buk tvorí 17 kaskád a ide o najväčší a zároveň najkrajší vodopád v národnom parku. V jeho blízkosti vedie malebnou prírodou plnou jazierok a perejí okružný chodník, ktorý hravo prejdú aj deti.

Medzi obľúbené časti parku patria vodopády Roški Slap a Manojlovac, rímsky amfiteáter Burnum či ostrov Visovac s kláštorom pochádzajúcim z 15. storočia. Jednotlivé poklady národného parku sa nachádzajú po celej jeho dĺžke, ktorá predstavuje asi 40 km, takže bez auta sa nezaobídete. Kvôli vzdialenostiam rozhodne nestihnete vidieť všetko za jeden deň. Buď si teda na preskúmavanie parku vyhraďte viac dní, alebo si pred jeho návštevou starostlivo preštudujte mapu a vydajte sa na miesta, ktoré vás zaujmú najviac.

5. Národný park Paklenica

Väčšina turistov síce do Chorvátska mieri na letnú dovolenku pri mori, avšak na svoje si prídu aj milovníci horskej turistiky, športového lezenia a cyklistiky. To všetko si môžete užiť v Národnom parku Paklenica, ktorý je súčasťou pohoria Velebit a nachádza sa len 50 km od Zadaru .

Najzaujímavejšou časťou parku sú dva mohutné kaňony, Velika Paklenica a Mala Paklenica, ktoré sú od seba oddelené náhornou plošinou vysokou 500 m. V tiesňave Velika Paklenica sa natáčali niektoré scény zo slávnych filmov o indiánskom náčelníkovi Vinnetovi. Dnes jej steny zdolávajú horolezci po mnohých lezeckých cestách s rôznou obťažnosťou.

Pre chodcov je vyznačených viac ako 150 kilometrov horských turistických trás. Pred niekoľkými rokmi bolo v skalách kaňonu Velika Paklenica otvorené návštevnícke centrum s názvom „Podzemné mesto Paklenice“, ktoré vzniklo prestavaním bývalého vojenského bunkra. V jeho priestoroch sa môžete zoznámiť s prírodným a kultúrnym bohatstvom národného parku a nájdete v ňom aj umelú lezeckú stenu, školu viazania uzlov a predajňu suvenírov.

6. Národný park Mljet

Národné parky patria k turisticky najvyhľadávanejším výletným cieľom v celom Chorvátsku. Národný park Mljet ležiaci na severozápadnej časti rovnomenného ostrova je v tomto smere výnimkou. Na najzelenšom z chorvátskych ostrovov vás okrem kúzelnej prírody ohromí aj božský pokoj, za čo Mljet vďačí svojej izolovanej polohe na samom juhu štátu.

Na územie národného parku sa dostanete buď po ceste z východnej časti ostrova, alebo loďou. Do mljetského prístavu je možné ísť pravidelnou lodnou linkou z Dubrovníka alebo turistickými loďami z Korčuly, Hvaru alebo Splitu. Chráneným územím vás prevedie niekoľko turistických trás, po ktorých dôjdete napríklad na vyhliadku Montokuc, odkiaľ uvidíte úžasné výhľady na celý ostrov.

Najcennejšou časťou parku sú dve jazerá - Veľké a Malé. Voda v oboch jazerách je slaná, pretože prakticky ide o zálivy, ktoré s morom spája úzky prieliv. Uprostred Veľkého jazera leží malebný ostrovček svätej Márie, na ktorom sa nachádza kostolík a benediktínsky kláštor z 12. storočia. V cene vstupného do národného parku je plavba člnom, ktorý vás na ostrovček doplaví. Ak zavítate na juh Chorvátska, nenechajte si Národný park Mljet ujsť. Porovnateľne krásnu panenskú prírodu bez davov turistov nájdete len málokde v Európe.

7. Národný park Brijuni

Josip Broz Tito, ktorý Juhoslávii vládol viac ako 30 rokov, bol síce rozporuplnou osobnosťou, jedno mu však treba uznať. Predovšetkým jeho zásluhou sa až do dnešných dní zachovalo v takmer nedotknutej podobe súostrovie Brijuni, ktorého pevninská časť i okolité more dnes tvoria územie Národného parku Brijuni. Práve ostrovy Brijuni totiž slúžili medzi rokmi 1946–1980 maršalovi Titovi ako letné sídlo, kam nemala verejnosť vôbec prístup.

Už v roku 1983, teda iba tri roky po Titovej smrti, boli Brijuni prehlásené za národný park. Ide o skupinu 14 ostrovov, ktoré sa rozprestierajú v krištáľových vodách Jadranského mora len 2 km od pevninského mesta Fažana ležiaceho na juhozápadnom pobreží polostrova Istrie. Prístupné sú iba dva najväčšie z ostrovov – Veli a Mali Brijun. Na Veľkom Brijune sa okrem troch hotelov nachádza aj safari, múzeum s expozíciou o Titovi, najstaršie golfové ihrisko v Chorvátsku, a k tomu aj rímska vila z 1. storočia a rane kresťanská bazilika. Brijuni sú skrátka nevídanou kombináciou jedinečnej prírody a pripomienok na dávne dejiny aj nedávnu minulosť Chorvátska.

8. Národný park Risnjak

Prirodzenú hranicu medzi pobrežnou a vnútrozemskou časťou Chorvátska tvorí územie Národného parku Risnjak. Vďaka polohe na pomedzí Álp a balkánskych Dinárskych hôr sa v parku vyskytujú prakticky všetky druhy lesov typické pre tieto zemepisné šírky. Navyše toto jedinečné územie vyniká mimoriadne bohatou faunou a flórou.

Svoje meno získal park, ktorý leží len 30 km od obľúbeného severodalmátskeho letoviska Rijeka, podľa svojho najznámejšieho obyvateľa – rysa ostrovida. Risnjaku dominujú dva vrcholy: Risnjak (1 528 m n. m.) a Snježnik (1 505 m n. m.), ktoré od seba ležia iba 3 kilometre, a tak vyzerajú ako horské dvojčatá. Na oba vrcholy vedú značené trasy a odmenou za ich zdolanie sú nádherné panorámy Jadranského mora a Kvarnerského zálivu s ostrovmi. Pri dobrej viditeľnosti dohliadnete až na vrcholky Julských Álp v Slovinsku. Počas výletov sa pokocháte krištáľovo čistou riečkou Kupa, ktorá pramení v severnej časti parku. S prírodou, rastlinami i zvieratami, na ktoré môžete v parku naraziť, vás zábavnou formou zoznámi sieť náučných chodníkov. Najznámejší z nich sa volá Leska a jeho východiskový bod je v rovnomennej horskej osade.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 6. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň