Objavte to NAJ z Chorvátska a získajte inšpiráciu na budúcu dovolenku na Jadrane!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Chorvátska: 7 NAJpôvabnejších vodopádov, z ktorých sa vám zatají dych

Chorvátsko je síce známe predovšetkým pre nádherné pobrežie a úžasné pláže, aj v jeho vnútrozemí však nájdete jedinečné prírodné skvosty - vodopády. Ktoré chorvátske vodopády sú najkrajšie? Vybrali sme z nich 7, ktoré stoja za návštevu!
Objavte to NAJ z Chorvátska: 7 NAJpôvabnejších vodopádov, z ktorých sa vám zatají dych

Klenotom rozmanitej chorvátskej prírody sú vodopády, ktoré patria k najkrajším v celej Európe. Väčšina z nich sa nachádza ďalej od obľúbených pobrežných letovísk, aj tak sa však oplatí za nimi vyraziť. Uvidíte, že prúdy priezračnej vody padajúce do azúrových jazierok v prostredí bujnej zelenej vegetácie si okamžite zamilujete. Vybrali sme pre vás 7 najkrajších chorvátskych vodopádov, ktorých návšteva bude parádnym spestrením vašej budúcej dovolenky v Chorvátsku.

1. Skradinski buk v Národnom parku Krka

Nádherných vodopádov je síce v Chorvátsku mnoho, avšak za ten najkrajší je považovaný Skradinski buk, ktorý je najznámejšou atrakciou Národného parku Krka. Impozantný vodopád je vysoký 45 metrov a tvorí ho 17 kaskád, ktoré sa rozprestierajú na dĺžke viac ako 800 metrov.

K vodopádu sa dostanete buď z neďalekého mesta Skradin pešou turistickou trasou pozdĺž rieky Krky (cca 3,5 km jedným smerom), alebo plavbou loďou, ktorá je zahrnutá v cene vstupenky do národného parku. Výlet do tejto časti parku si môžete obohatiť prechádzkou po 2 km dlhom okružnom chodníku, ktorý vedie po drevených chodníčkoch v bezprostrednom okolí vodopádu aj priamo nad jeho perejami. Očarujúce vodné prostredie plné kaskád a tôní tak budete môcť obdivovať zo všetkých uhlov.

Pri Skradinskom buku láka na návštevu aj malý skanzen v priestoroch pôvodných mlynov, v ktorých je umiestnená zaujímavá etnografická expozícia o živote v tomto kraji. V minulosti sa v jazere priamo pod Skradinským bukom dalo kúpať, to je však od roku 2021 zakázané. Národný park Krka sa nachádza v blízkosti mesta Šibenik, autom sa doň pohodlne dostanete aj zo Splitu, Zadaru a letovísk v ich okolí.

2. Veliki slap v Národnom parku Plitvické jazerá

Územie Národného parku Plitvické jazerá je plné jedinečných prírodných skvostov. Popredné miesto medzi nimi zaujíma vodopád Veliki slap alebo Veľký vodopád. Ako už názov napovedá, ide o najvyšší vodopád nielen v rámci Plitvických jazier, ale aj v celom Chorvátsku.

Priezračná voda steká po skale do jazierka v mnohých prúdoch z výšky až 78 metrov. Krásy národného parku môžete preskúmavať na 8 rôznych turistických chodníkoch, ktoré majú dĺžku od 3,5 km do 21 km. Niektoré z nich vás zavedú práve k Veľkému vodopádu, prípadne na niektorú z vyhliadok v jeho okolí. Pozriete z nich na doslova pohľadnicový výhľad, ktorý okrem Veľkého vodopádu zahŕňa aj oblasť zrkadlovo čistých spodných jazier (sú celkom 4), vodopády Sastavci a prekrásnu zelenú krajinu v ich okolí.

Číra voda vo všetkých odtieňoch modrej síce láka na kúpanie, to je ale po celom území národného parku prísne zakázané. Plitvické jazerá sa síce nachádzajú v chorvátskom vnútrozemí ďaleko od prímorských letovísk, ich výnimočné prírodné poklady by ste si však rozhodne nemali nechať ujsť. Národný park je otvorený každý deň v roku vrátane štátnych sviatkov. Ideálnou dobou na jeho návštevu je jeseň, zima a jar, kedy si nezabudnuteľný zážitok užijete bez davov turistov.

Chcete sa o chorvátskych národných parkoch dozvedieť viac? Potom si prečítajte tento článok!

3. Vodopády v Rastoke

Pokiaľ na letnú dovolenku na chorvátskom pobreží pôjdete smerom od hlavného mesta Záhreb, pravdepodobne budete po ceste k moru míňať malebnú dedinku Rastoke. Tá sa nachádza neďaleko sútoku riek Slunjčica a Korana, kde riečne toky vytvárajú desiatky malých jazierok, perejí a vodopádov.

Najkrajšia časť týchto vodných divov sa nachádza práve v Rastoke, kde sa kúzlo prírody prelína s historickou atmosférou starobylých vodných mlynov. Harmonické spojenie prírodných a kultúrnych krás tu vytvára jedinečné miesto, kde si budete pripadať ako v rozprávke! Úchvatným okolím Rastoke vás prevedú štyri turistické trasy, ktoré zaberú 1 až 4 hodiny chôdze. Nech už zvolíte ktorýkoľvek variant, čakajú na vás vo vnútri panenskej prírody nádherné výhľady aj skvelé možnosti kúpania. Predovšetkým za horúcich letných dní príde osvieženie v priezračnej vode rozhodne vhod!

Pokiaľ vás vodopády v Rastoke nadchnú, potom rozhodne zamierte aj do Národného parku Plitvické jazerá, ktorý sa od Rastoke nachádza len asi 30–40 minút jazdy autom.

Chorvátsko - Najobľúbenejšie pobyty

4. Vodopády Mrežnica

Dávate prednosť aktívnej dovolenke? Potom by ste rozhodne mali navštíviť vodopády na rieke Mrežnica, kde si môžete zašportovať v unikátnom prostredí nedotknutej prírody. Hoci so svojimi 64 kilometrami nepatrí medzi dlhé toky, pýši sa Mrežnica prekrásnymi kaňonmi, a predovšetkým mnohými travertínovými vodopádmi. Tých je takmer 90 a po celej dĺžke rieky vytvárajú sústavy prepojených jazier s priezračne čistou vodou.

Vodopády na rieke Mrežnica síce nie sú také vysoké ako tie pri Plitvických jazerách či na rieke Krke, zato si ich môžete užiť nielen pri pozorovaní z brehu, ale aj priamo z vody. Na rozdiel od územia národných parkov je totiž v rieke aj pod vodopádmi kúpanie povolené. To by ste rozhodne mali využiť a vyskúšať si napríklad raftovanie alebo kajakovanie, pre ktoré sú tu optimálne podmienky. Rozmanitý tok umožňuje plavby všetkých náročností, takže si na svoje prídu rodiny s deťmi, začiatočníci aj skúsení vodáci. Či už zvolíte akúkoľvek trasu, zjazd krištáľovou vodou cez početné pereje a travertínové bariéry bude patriť k nezabudnuteľným zážitkom vašej dovolenky.

5. Vodopády Zrmanja

Ďalší raj pre milovníkov športovania v nádhernej prírode sa nachádza 70 km od Zadaru. Viac ako 70 km dlhá rieka Zrmanja (v preklade Zmija) sa tu ako had vinie vápencovými útesmi skrze šesť kaňonov až do mora.

Tok rieky zahŕňa aj 12 kaskád a jeden z najkrajších kaňonov Európy. Veľkolepý kaňon sa rozprestiera neďaleko osady Žegarski kaštel, čo je ideálny východiskový bod na vodné dobrodružstvo na rafte či kajaku. Pred sútokom s riekou Krupou si tu zaveslujete po čistej smaragdovej hladine. Potom je nutné z plavidla vystúpiť, aby ste sa z bezpečia brehu pokochali 11 metrov vysokým vodopádom, ktorý steká po širokej skale s bujným porastom rastlín. Niektoré úseky rieky sú vhodné pre rodiny s deťmi či začiatočníkov, iné sú určené iba adrenalínovým nadšencom, ktorí majú so splavovaním už skúsenosti.

6. Vodopád Sopot

Väčšina z najpôsobivejších chorvátskych vodopádov sa síce nachádza v oblasti centrálneho pohoria vedúceho zo severu na juh, jeden z týchto prírodných zázrakov však nájdeme aj v srdci polostrova Istria. Ide o impozantný vodopád Sopot, ktorý sa z výšky 24 metrov rúti do tyrkysovo modrého jazera, kde sa môžete osviežiť pri kúpaní. Tu je však nutné upozorniť, že v suchých letných mesiacoch voda vo vodopáde vysychá, takže vám odporúčame toto výnimočné miesto navštíviť ideálne na jeseň či na jar.

K vodopádu sa dostanete buď krátkou prechádzkou lesom z neďalekého parkoviska (10–15 minút), alebo po chodníku sv. Simuna, čo je jedna z najstarších značených trás na celej Istrii. Tento okruh s dĺžkou 10 km začína aj končí v malebnej istrijskej dedinke Gračišće. Okrem vodopádu po ceste narazíte na ruiny kostola sv. Simuna so zvyškami vodného mlyna a dva starobylé kostoly. Značky vás zavedú až na skalu, odkiaľ vodopád padá do jazierka. V tomto úseku teda dávajte dobrý pozor na deti.

7. Vodopády Gubavica

Niet divu, že mesto Omiš v strednej Dalmácii je veľmi obľúbenou destináciou medzi športovými nadšencami. Ponuka aktivít a športov, ktoré je v tejto oblasti možné robiť, je takmer nekonečná. Okrem raftingu a kajakovania v dych vyrážajúcom kaňone rieky Cetiny sa v Omiši a jeho okolí môžete venovať aj napríklad zip line, paraglidingu či cyklistike.

Či už ako dopravný prostriedok zvolíte bicykel, loď či vlastné nohy, vaším cieľom môžu byť dva nádherné vodopády - Veľká Gubavica (výška 49 m) a Malá Gubavica (výška 7 m), ktoré sa nachádzajú neďaleko obce Zadvarje. Krajina pod vodopádmi je doslova prírodnou oázou. Záleží len na vás, či na tomto výnimočnom mieste budete len relaxovať alebo sa v jazierku pod vodopádmi vykúpete.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 6. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň